top of page

Nisan 2020 | Stil | Türkiye

‘Beslenme farkındalığınız’ ne durumda? 

Yazı | Adil Ayvaz

Pek çok popüler beslenme stili olmasına karşın artık hem doğu hem de batı tıbbında konuşulan ve ortak fikir haline gelen kavram ‘beslenmede farkındalık’. Bunun anlamı şu: Ne yediğin kadar, neyi neden yediğin daha önemli. Bu yüzden ilk önce mutfağınıza hakim olmanız gerekiyor. 

Kendiniz için bir şeyler hazırlamaya başladıysanız, evet doğru yoldasınız.

 

İkinci en önemli beslenme farkındalığı, herhangi biri X diyeti yapıyor diye “Ben de yapmalıyım” diye düşünmemek. 

 

Üçüncüsü; geleneksellikten uzak durmak, daha az yağlı ve daha kaliteli protein elde edilebilecek tariflere yönelmek. 

 

BİTKİ BAZLI BESLENİYORUM

 

‘Beslenme farkındalığı’ ile ilgili kendimden örnek vereyim: Ben kırmızı et tüketmiyorum. Bitki bazlı besleniyorum. Hazırladığım tabaklar da bu yönde oluyor. Ben ve benim gibi beslenenlerin en büyük sıkıntısı ise kalori ve karbonhidrat dengesizliği. 

Bitki bazlı seçenekler artık çoğu restoranda var, ama şu an evde kendimizle baş başayız. Dolayısıyla meyve ve kuruyemiş yiyip üstüne bir de baklagil grubunu tüketince alt göbek kaçınılmaz oluyor! Bu nedenle evinizde tabak planı yaparken ilk kuralınız şu olsun: Tabağınız gökkuşağı renklerinden en az ikisini içermeli! Bunun yanı sıra baklagil grubundan bir tanesi tabağınızda varsa gün içinde pirinç,  kuruyemiş ve meyve tüketimini en aza indirmelisiniz. 

Egzersiz yaptığım günlerde meyve, kuruyemiş, baklagil üçlüsünü aynı anda alıyorum. Ama eğer o gün aktiviteniz yoksa ya da ‘sedanter’, yani düzensiz fiziksel aktivitenin olduğu bir hayata yakınsanız her gün bir grubu mutlaka minimuma indirmeniz gerekiyor. 

FİLİZLENDİRME ŞART! 

Şunu da söylemeden geçmemeyim: Tüm bakliyat grubunu filizlendirmeden tüketmemeye çalışıyorum! Filizlendirme işlemi hem besin değerini ikiye katlıyor hem de baklagillerde en büyük tehlike olan ‘lektin’den arınmış oluyor. 

LEKTİN, GLUTENDEN TEHLİKELİ 

Lektin en az gluten kadar tehlikeli! Lektin bağırsak florasını bozarak bedende çoğu zaman insülin etkisi gösteriyor. Böylece hem bağışıklığı hem de kilo kontrolünü mahvediyor. Günümüzde glutenden çok fazla bahsedilse de, büyük tehlike aslında lektin. 

Peki filizlendirme nasıl mı yapılıyor? Aslında bu işlem üç günü buluyor. Ama zaman bulamazsanız en azından 24 saat suda bekletin! Zaman varsa, filizlendirme işlemi için baklagilinizi önce 24 saat suda bekletin. 24 saat sonunda süzün ve üstünü kapatıp oda sıcaklığında 24 saat daha kurumayacak şekilde bekletin. 

Üçüncü gün 6 saatte bir ıslatıp nemli kalmasını sağlayın. Bu aşamada kabınızın alttan da hava almasını sağlayın. Artık baklagilleriniz yeniden hayat bulmuş halde, daha antioksidanlı ve daha vitaminli şekilde hazır!

SİYAH PİRİNÇLİ BİR TARİF 

‘Beslenme farkındalığı’na ve anlattıklarıma uygun bir tabak paylaşıyorum sizinle. Bu tabakta beyaz pirinç yerine siyah pirinç kullandım. Siyah pirinç, beyaz pirince göre daha çok lif ve protein içeriyor. Ayrıca karbonhidrat oranı da düşük. 

Siyah pirinci haşladıktan sonra soğutup salatayla ya da soğuk zeytinyağlı olarak tüketebilirsiniz: 

- 2 yemek kaşığı siyah pirinç.

- 1 su bardağı su. 

- 1 yemek kaşığı zeytinyağı. 

- Yarım limon.

- 25 dakika pişirdikten sonra süz. Limonu sık ve soğumaya bırak. 

- Mor lahana ve brokoliyi 5 dakika haşladıktan sonra zeytinyağı ve limon ile tatlandır.

STİL | Kategorinin diğer yazıları

yuzulogoweb2.png
bottom of page