top of page
sh.jpg

Ocak 2021 | Art | Türkiye

Herkesin sanat eseri sahibi olması için çalışıyoruz

Farklı alanlardaki yeni akım ürünleri tek çatı altında toplamasıyla tanıyıp sevdiğimiz (özellikle sneakers’larına bayılıyoruz) shopi go, şimdi yeni bir platformla karşımızda:

shopi go ART

 

Bir ay önce açılan bu yeni sanat platformunun kimliğini, hedeflerini kreatif direktörü Murat Süter (onun da lacivert stiline bayılıyoruz!) anlatıyor.

 

shopi go ART nasıl ve neden ortaya çıktı? 

 

shopi go’yu kurarken sadece bir marka değil, bir dünya yaratmak üzere yola çıkmış ve bu dünyada moda ve sanatın her zaman aynı fikre hizmet ettiğini savunmuştuk: İyi hissetmek! shopi go ART’ı kurarken de bizi bu DNA harekete geçirdi. Uzun süredir hayata geçirmek istediğimiz bir projeydi. Sanat platformlarının bugüne kadar geri durduğu dijitalleşme hareketinin pandemi süreciyle hızlanarak tüm dünyada aktive olması ise bizi başlamamız için cesaretlendiren en önemli şey oldu. 

 

Pandemi sürecinde online art satış platformları gerçekten peş peşe geldi. Peki shopi go ART’ı diğerlerinden ayıran özellikler neler? 

 

Pandeminin sanat adına yaratıcılıkta ve üretimde büyük etkileri olduğu kesin. Bu süreçte evlerimizde olma gerekliliği, evlerimizin içinde iyi hissetme isteği, hepimizin sanatı farklı bir bakış açısıyla değerlendirmesine neden oldu. shopi go ART böyle karanlık ve can sıkıcı bir süreçte hem küratör ekibi tarafından yapılan detaylı çalışma sonucu oluşturulmuş özel seçkiler hem de sanatçılarla gerçekleştirilen işbirlikleriyle sanatta yeni normali tanımlayarak yeni deneyimlerin peşine düştü. Hedefimiz, sanatla henüz tanışmamış ya da sanatı ulaşılmaz görüp bir sanat eserine sahip olmaya cesaret edememiş herkesi cesaretlendirmek. Sanatı hayatın bir parçası gibi hissettirmeyi amaçlıyoruz.

Galeri temsiliyeti olmayan sanatçıları mı seçiyorsunuz?  

 

Sıra dışı yöntemlerle çalışan, kavramsal sorgulamaları ele alan, “bağımsız" sanatçılarla işbirliği yapıyoruz. Her daim yeniyi arayan ve sınırları zorlayan bu çalışma biçimi de tamamen shopi go ruhundan geliyor. 

 

Dijital sanat platformları sayesinde koleksiyonerlik de tıpkı bir dönem lüksün demokratikleşmesi gibi bir kıvama gelebilir mi? Koleksiyonerlik belli bir grubun tekelinden çıkar mı? Ne dersin? 

 

Evet, sanat toplumun tüm kesimleri tarafından sahiplenilirse varlığını sürdürebilir. shopi go ART’ı bu bilinçle kurduk. Sanatın yatırım aracından ziyade hayatın bir parçası olarak görülmesini istiyoruz ve herkesin en az bir sanat eserine sahip olması için çalışıyoruz. shopigo ART’ı ulaşılabilir bir sanat platformu olarak yaşatacağız. 

 

Şu an bünyenizde kaç sanatçı var? Sayı artacak mı? 

 

Şu an 71 sanatçı yer alıyor. Sürekli olarak yeni sanatçılar ve yeni pratikleri seçkimize ekliyoruz. Dinamik olarak sürekli yenilenen, güncellenen ve yeni yetenekler keşfedilebilecek bir platform olmak amacındayız. Yakın gelecekte shopi go ART’ın global sanat sahnesinin bir parçası olmasını ve en önemlisi Türkiye’den çıkan sanatçıların global olarak bilinirliğinin artmasında ufak da olsa bir payımızın olmasını çok istiyoruz. 

bottom of page