top of page
_HOP1141.jpg

Mart 2022 | Tasarım | Türkiye

Arketipo’dan Bodrum Rixos’a ‘doğal’ güncelleme

Yazı | Onur Baştürk

Arketipo Design 2004 yılında tasarımını gerçekleştirdiği Bodrum Rixos’u yeni bir bakış açısıyla gözden geçirip güncelledi. Şimdi söz firmanın kurucu ortaklarından iç mimar Esin Sözer Kalender’de…

 

Renovasyonda hedef neydi? Nasıl bir yenilik isteniyordu? 

 

Rixos Premium Bodrum, 1000’e yakın zeytin ağacının bulunduğu 187 dönümlük bir arazi içerisinde. Bu ağaçların tamamı koruma altında ve hatta 12 tanesi anıtsal ağaç statüsünde. Otelde her yıl 22 Eylül’de konuklarla birlikte zeytin hasadı yapılmaya başlanmış. Elde edilen mahsül, zeytinyağı ve salamura olarak sene boyunca misafirlere ikram ediliyor. Bu bilgiler ışığında, daha güncel bir yaklaşımla, otelin bulunduğu doğayla uyum içinde oluşunu vurgulayan bir tasarım geliştirmeyi hedefledik.

 

Ancak geçmiş tasarımımız ve geçirdiği değişiklikler sonrasında iç mekanda gelinen noktada, klasik detaylarla birlikte biraz karmaşa hakimdi. Tasarım her anlamda kullanıcı davranışıyla dönüşen bir olgu. Burada da zamanla hem nihai kullanıcı hem de işletme ihtiyaçlarına yönelik yeni istekler oluşmuştu. Bu nedenle iç mekan tasarımını geliştirirken tüm fonksiyonları yeniden ele aldık ve yapısal kurguyu zeytin ağacının formu, rengi ve dokusu üzerinden geliştirdiğimiz stilize çalışmalarla destekledik.

 

NASIL UYGULANDI

 

Sanırım otel biraz daha hafiflemiş ve güncellenmiş oldu. Uygulama nasıl oldu?

 

Proje ve uygulama için kısıtlı bir süremiz vardı. Yapımı uzun sürecek tüm imalatlardan kaçındık. Aynı zamanda etkileyici bir tasarım olması da gerekiyordu. Çok geniş açıklıkların olduğu alanlarda zeminde terrazzo malzemeyle ilüstratif cnc çalışmalar gerçekleştirdik. Bu desenlerin tamamı otele özel tasarlandı. Odalardan genel mekana uzanan bir kurgu ile geliştirildi. 

 

Mobilyaların üretiminde doğal ahşap malzeme kullanıldı. Ege ve Karadeniz’deki eski köylerin ahırlarından çıkan, kullanılmayan, 150-200 yıllık meşe ve kestane ağacı ahşapları kullanılarak imal edildi.

 

Ayrıca lokal sanatçıları özel sanat eserleri tasarladı. Jülide Günce ile paper-mache tekniği ile bir duvar enstelasyonu çalıştık. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında kadın zanaatkârlarla birlikte makrome bir sarkıt aydınlatma tasarımı geliştirdik. Odalarda yastıklar için yerel tezgahlarda kumaşlar dokundu, tasarlandı. Halıları yine Bodrumlu kadınlarla birlikte ürettik. Tasarladığımız ürünlerin özellikle kadın girişimcilerle, kolektif bir şekilde hayata geçtiğini görmek gerçekten müthiş.

 

İlk tasarımdan yıllar sonra bu renovasyonu yaparken neler hissettiniz?

 

Aslında bu otelin geçirdiği ikinci renovasyon. Biz 2004’de ilk tasarımı gerçekleştirdikten sonra 2012 yılında başka bir grup tarafından farklı bir çalışma yapılmıştı. 2020 yılında yapıyla tekrar buluştuğumuzda eski bir dostla yeniden karşılaşmış gibi olduk. Yıllar içerisinde edindiğimiz tecrübeyle eski bir tasarımımızı yeniden ele almak heyecan verici bir deneyimdi.

'Natural' update from Arketipo to Bodrum Rixos

Words | Onur Baştürk

Arketipo Design revised and updated Bodrum Rixos, which it designed in 2004, with a new perspective. Now the word is in Esin Sözer Kalender, one of the founding partners of the company, interior architect…

 

What was the goal of the renovation? What kind of innovation was desired?

 

Rixos Premium Bodrum is located on a land of 187 acres with nearly 1000 olive trees. All of these trees are under protection and 12 of them are in the status of monumental trees. The olive harvest started at the hotel on September 22 every year, together with the guests. The resulting product is served to guests throughout the year as olive oil and brine. In the light of this information, we aimed to develop a design that emphasizes the fact that the hotel is in harmony with the nature, with a more up-to-date approach.

 

I think the hotel has become a little lighter and updated. How was the application?

 

We had a limited time for the project and implementation. We avoided all productions that would take a long time to build. It also had to be an impressive design. In areas with very wide openings, we carried out illustrative cnc works with terrazzo material on the floor. All of these patterns were designed specifically for the hotel.

 

Natural wood material was used in the production of furniture. It was manufactured using unused, 150-200 years old oak and chestnut woods from the barns of old villages in the Aegean and Black Sea Regions.

 

In addition, local artists designed special works of art. We worked with Jülide Günce on a wall installation using the paper-mache technique. As part of the social responsibility project, we developed a macrame pendant lighting design together with female artisans.

Çapa 4
bottom of page