
Kasım 2021 | Tasarım | Dubai
Dubai Expo 2020’nin en iyileri
Yazı | Oktay Tutuş
Pandemi nedeniyle bu yıla ertelenenen ve 31 mart 2022’ye kadar sürecek olan Expo 2020, gezegenin dört bir yanından ziyaretçilerini yeni bir dünyanın oluşumuna katılmaya davet ediyor. Dubai'de gerçekleşen etkinlikte 192 ülkenin pavyonları yer alıyor.
Expo'nun ana teması “Akılları Birleştirmek, Geleceği Yaratmak”.
Bu tema etrafında şekillendirilmiş yaratıcı pavyonlar heyecan verici tasarımlar sunuyor. Ülkelerin teknoloji ve yenilik sunan sıra dışı pavyonları geleceğimizi şekillendirecek “Sürdürülebilirlik, Mobilite ve Fırsat” temaları üzerine düşünmeye davet ediyor.
Expo 2020’de Türkiye yok. Sebebi gergin ilişkilerimiz mi yoksa bu konular hakkında söyleyecek ya da gösterecek bir şeyimizin olmayışı mı; kestirmek zor. Ancak bu, dünya ülkelerinin pavyonları arasında gezinmemize engel değil.
BELÇİKA
Vincent Callebaut Architectures ve Assar Architects tarafından tasarlandı. Yoğun yeşillik ile fütürist tasarımı masif ahşapla birleştirdiği için “Yeşil Kemer” olarak adlandırılıyor. Pavyon, sürdürülebilir kalkınma açısından örnek olmayı hedefliyor. Rejeneratif döngüsel ekonomiye, biyo-temelli ve jeo-kaynaklı malzemelere, biyoiklimsel kurallar ile yenilenebilir enerjilerin entegrasyonuna ve ayrıca biyoçeşitliliğin ve doğanın korunmasına övgü niteliğinde bir yapı.
RUSYA
Pavyonun mimarı SPEECH ofisinden Sergei Tchoban. Mimar, ulusal pavyon imajını somutlaştırırken, durdurulamaz ilerici gelişme, yaratıcılık ve ilerleme için ön koşul olarak sürekli hareket fikrinden yola çıkmış. Altı farklı renkteki alüminyum borularla küresel cepheyi donatan mimarın Expo'ya renk katan tasarımı, Rusya'nın soğuk iklimine tezat bir canlılık ve sıcaklıkta.
FİNLANDİYA
Finlandiya Pavyonu, ülkenin yüksek yaşam kalitesine katkıda bulunarak, onun doğa ve sürdürülebilirlik ile derin bağlantısını sergiliyor. JKMM Architects tarafından tasarlanan "Kar Pelerini" isimli pavyon, İskandinav ülkesi tarafından savunulan döngüsel ekonomi ilkelerini somutlaştırırken, malzemeler ve atmosferi aracılığıyla Fin doğal ortamlarını ustaca çağrıştırıyor.
KANADA
Toronto merkezli Moriyama & Teshima Architects ve inşaat şirketi ElisDon tarafından tasarlanan Kanada Pavyonu, geleneksel Mashrabiya'ya atıfta bulunan ahşap kafes cephesiyle Arap mimari unsurlarını Kanada'nın manzaralarıyla birleştirerek iki kültürü sentezliyor. Montréal merkezli KANVA firması tarafından oluşturulan ve ekosistemlerin geleceğinin belirsizliğine şiirsel bir yansıma olan Traces enstalasyonu ise bu senteze eşlik ediyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PAVYONU
Grimshaw Architects tarafından tasarlanan Sürdürülebilirlik Pavyonu, insan faaliyetlerinin çevre üzerindeki etkisini ele alan bir yapı. Eski yapılardan biri olan proje, etkinlikten sonra bilim merkezi olacak. Enerji ve su temini açısından özerk bir yapı olarak faaliyet göstermeyi hedefliyor.
GÜNEY KORE
Expo'nun mobiliteye ayrılmış bölgesi içerisinde ışıldayan sıra dışı pavyonun sahibi Güney Kore, 1597 adet döner küple inşa ettiği pavyonuyla halkının enerjisini yansıtmaya çalışıyor. Moon Hoon ve Mooyuki ofislerince tasarlanan yapıyı kabaca bir stadyuma benzetmek de mümkün. Ancak hem dijital hem de analog yüzleri bulunan bu döner küplerle geleceğe dair mesajlar veren bir stadyum.
HOLLANDA
Expo 2020 Dubai'deki Hollanda pavyonu suyu ve enerji toplayan, yağmur ve gıda üreten dairesel bir iklim sistemi önererek sanat, mimari ve teknoloji arasındaki füzyonu somutlaştıran geçici bir biyotop yaratıyor. Bu doğal süreçler arasında yarattığı duygusal anlatıyı Kossmanndejong'un küratörlüğünde geliştirilen ziyaretçi deneyimi ve V8 Architects tarafından tasarlanan mimarisiyle birleştiren pavyon, en çok merak ve hayranlık uyandıranlardan birisi.
İNGİLTERE
İngiltere'nin Expo 2020 Dubai'ye katkısı, kültürel çeşitliliği ve işbirliğini kutlayan, İngiltere'yi kültürlerin ve fikirlerin buluşma yeri olarak vurgulayan ahşap bir heykel yapısı olmuş. Sanatçı ve tasarımcı Es Devlin tarafından yaratılan Poem Pavilion, ziyaretçilerin girdilerini kolektif şiirlere dönüştürmek için gelişmiş makine öğrenimi algoritmaları kullanıyor. Daha sonra bunları kullanarak pavyonu serginin kendisine dönüştürüyor ve binanın cephesindeki ekranlarda okunabiliyor.
SİNGAPUR
“Nature.Nurture.Future” başlığı altında, WOHA Architects ve peyzaj tasarımı pratiği Salad Dressing tarafından tasarlanan pavyon, Singapur'un City in Nature vizyonunu özetleyen bir kentsel çevre örneği sergiliyor. Çok katmanlı yeşil alan, teknoloji ve doğanın evliliği yoluyla sürdürülebilirlik ve dayanıklılık fikirlerini vurgulayan kendi kendine yeterli bir ekosistem yaratarak ziyaretçilere yeşil bir deneyim sunuyor.