Nisan 2020 | Botanik | Türkiye
Evde yetişmesi kolay bitkiler vol.2: Para bitkisi!
Yazı | Onur Baştürk
Pachira Aquatica ya da çok bilinen adıyla ‘para ağacı’ benim yetiştirdiğim ilk bitkilerden biri. Doğrusu bu ya, ben sadece yapraklarının zarifliğine tutulduğum için sevmiştim Pachira’yı. Hakkındaki “şans, para, servet” gibi efsaneleri sonradan araştırınca öğrenmiştim. Demek ki beni çeken başka şeyler de varmış bu bitkide :)
O zaman en başa dönelim ve Pachira Aquatica’yı tanıyalım biraz. Anavatanı Orta ve Güney Amerika olan Pachira, esas popülerliğini Tayvan’a borçlu. Çünkü hakkındaki efsaneler burada ortaya çıkıyor!
Öncelikle Feng Shui felsefesine göre bu bitkinin evlere pozitif enerji verdiği söyleniyor. Dahası var: Pachira’nın sahibine büyük bir zenginlik getireceğine de inanılıyor.
Gövdelerin birbirine örülmesinin nedeni bu yüzden: Servet ve şansı kilitlemek!
Tayvan’da başlayan bu alışkanlık sonradan tüm Uzakdoğu’ya yayılıyor ve özellikle restoranlara müşteri çeksin diye mutlaka Pachira konulmaya başlanıyor bir köşeye.
Bitkinin ‘para ağacı’ olarak hafızalara kazınmasının hikayesi böyle. İnanıp inanmamak serbest, ama hoş hikaye olduğu da bir gerçek. Zaten Uzakdoğuluların bu hikaye yaratma biçimlerine hayranım…
Gelelim Pachira’nın neden evde kolay yetiştirildiğine… Botanikçiler her zaman söyler; evinizde bir ağacın bitkisini yetiştirmek istiyorsanız önce Pachira’dan başlayın diye. Evet Pachira sonuçta bir ağaç. Biz sadece onun orta ve küçük versiyonlarını yetiştiriyoruz evlerde.
Pachira kolay, çünkü her şeyden önce dayanıklı bir bitki. Tropik iklim bitkilerinin çoğu ev içinde dayanıklı olmaz. Ya da verim alamazsınız.
Özellikle de kışın. Evdeki kuru havadan etkilenirler ya da verdiğimiz soğuk çeşme sularından…
Pachira ise -eğer çok kötü bakmazsanız tabii- gayet kendi kendine büyür.
Üstelik olağanüstü bir hızla!
Dikkat etmeniz gereken tek bir şey var: Hava akımlarından çok hoşlanmaması. Cereyan alan bir köşeye Pachira’yı koymayın, hemen küsebilir.
Onun dışında işte genel bakımıyla ilgili tüyolar:
IŞIK
Aydınlığı sever. Dolaylı güneş ışığına tutkundur. Direkt güneş üzerine gelirse yaprakları sararabilir.
SU
Normali haftada bir. Sadece yazın haftada iki kez.
NEM
Evet nemi sever. O yüzden kışın evdeki kuru havadan dolayı yaprak uçları bazen sararabilir, hatta dökülebilir. Hemen üzülmeyin. Yapraklarını fısfıslayın ya da biraz vitamin verin. Canlanır.
SICAKLIK
18 ile 25 derece arası Pachira için uygun. 18 derecenin altına düşmemesi gerekiyor sıcaklığın.
DAHA FAZLASI İÇİN
Yuzu’nun botanik hesabı @yuzubotanic adresini takibe alabilirsiniz.
BOTANİK | Kategorinin diğer yazıları
Dev yapraklarının hastasıyız: Fil Kulağı
İlkbahar sonu bahçede yapılacak işler
Evde palmiye için 15 maddelik liste
Engin Öztürk’ün evindeki bitkiler
Evde yetişmesi kolay bitkiler vol.2: Para bitkisi!
Fem Güçlütürk’le botanik ‘talk şov’
Evde Yetiştirmesi Kolay Bitkiler Vol.1
Alocasia Polly Bitkisine Nasıl Bakılır
Biyofilik misin? Biyofobik mi?