Nisan 2020 | Botanik | Türkiye
Evde Yetiştirmesi Kolay Bitkiler Vol. l
Yazı | Onur Baştürk
Literatürdeki tam adı, Pilea Peperomioides.
Kısaca ‘Pilea’ olarak biliniyor.
Son dönemin çok sevilen bu instagram güzeli bitkisinin meşhur lakaplarından biri de ‘Chinese money plant’ ya da yapraklarının şeklinden dolayı ‘Coin plant’.
Pilea’nın anavatanı aslında Güney Çin’deki Yunnan eyaleti. Laos, Vietnam ve Myanmar’a komşu Yunnan’da ortaya çıktığı bilinen Pilea aslında ısırgan otu ailesi Urticaceae’nin bir parçası. Isırgan otunun demlenip çay olarak içildiğini düşünürsek bazı Pilea türlerinin de içilebildiğini pekala düşünebiliriz! Elbette bizim evde yetiştirdiklerimiz içilmiyor! Çünkü hepimizin evindeki pilea’lar aslında çoğunlukla Çin değil, İngiltere kökenli.
Yüzyılın başında Çin’den İngiltere’ye gelen ilk dönem Pilea’larının bu yolculuğuna kimin ya da kimlerin neden olduğu hala gizemini koruyor. Şaka değil, bu konuda çıkan upuzun yazılar bile mevcut. Bir iddiaya göre yolculuğu yaptıran kişinin botanist George Forrest olduğu söylenmekte…
Sonuç olarak çoğaltılarak bir tür ‘asimilasyon’a uğrayan Pilea, 70’lerin ortalarına gelindiğinde İngiltere’de bir ev bitkisi olarak görülmeye başlanıyor ve giderek popüler hale gelmeye başlıyor.
Peki Pilea’ya bakmak neden kolay?
Çünkü en “Bitkiye bakamıyorum, hemen ölüyor!” diyen insanı bile mutlu edecek bir yapıya sahip Pilea: Çok çabuk büyüyor! Yaprakları ışığa doğru hızla açılıp serpiliyor.
Şimdi gelelim genel bakımına…
IŞIK
Direkt aydınlığı sever. Hatta yaprakları aydınlığa doğru yönelir. O yüzden iyi ışık alan bir yere koyarsanız elde ettiğiniz sonuç harika olur.
SU
Kolay, haftada bir. Klasiktir, sulamadan önce toprağın kurumasını bekleyin. Toprağı iki parmakla karıştırarak kuruluk testi yapın.
NEM
Normal oda nemi Pilea için yeterli. Ama yaprak kenarları sararmaya başladıysa nem oranına dikkat etmekte fayda var. Belki de kaloriferin dibine koydunuz, oradaki kuru hava ona iyi gelmedi.
SICAKLIK
13 ile 30 derece arası Pilea için uygun. 10 derecenin altına düşerse ı-ıh, sevimsiz bir hale dönüşebilir kendisi….
DAHA FAZLASI İÇİN
Her gün güncellenen @yuzubotanic instagram adresimize göz atabilirsiniz.
BOTANİK | Kategorinin diğer yazıları
Dev yapraklarının hastasıyız: Fil Kulağı
İlkbahar sonu bahçede yapılacak işler
Evde palmiye için 15 maddelik liste
Engin Öztürk’ün evindeki bitkiler
Evde yetişmesi kolay bitkiler vol.2: Para bitkisi!
Fem Güçlütürk’le botanik ‘talk şov’
Evde Yetiştirmesi Kolay Bitkiler Vol.1
Alocasia Polly Bitkisine Nasıl Bakılır
Biyofilik misin? Biyofobik mi?