top of page

Mayıs 2020 | Seyahat | Türkiye

Karavan tatiline dair merak ettiğiniz her şey

Yazı | Onur Baştürk

İlk ışığı Jules Verne Travel Genel Müdürü Ayşe Yağcı Büyükpınar yakmış, onunla Yuzu için konuştuğumuzda, “Bu yaz tekne ve karavan tatilleri çok gözde olacak” demişti. Ayşe’nin dediği de oldu. Hiç olmadığı kadar karavan tatili konuşulmaya başlandı. Eş, dost birbirine karavanla tatile çıkmanın nasıl bir şey olduğunu, kaça patlayacağını sormaya başladı. 

 

İşin ehli genç bir karavan girişimcisine, PampaCamper şirketinin sahibi Sinan Bilen’e tüm bu soruları sorup toplu bir aydınlanma sağlamak istedim. Sinan’ın karavan turizmine ilgisi altı yıl önceki Almanya seyahati sırasında başlamış. Tüm ailelerin hafta sonları dahi karavanlarına atlayıp yakın destinasyonlara tatile gittiğine görünce, “Neden bizim ülkemizde de olmasın?” diye düşünüp bu işe bulaşmış. İlk dönemler sadece kiralama yapmış, sonra da kişiye özel karavan üretimi…

 

Sinan’a, “Size gelen talepler arttı mı?” diye soruyorum. Yanıtı şu oluyor: 

 

“Evet, artış var. Ama insanlar hâlâ planlama aşamasında. Çünkü şehirlerarası seyahat yasağı devam ediyor. Ne zaman biteceği de belli değil. Bu yasak kalkmadan rezervasyonlarını yapıp karavanlarını ayıranlar şanslı olacak. Çünkü yasak kalktıktan sonra bir hücum etme durumu kesin yaşanacak. Bir de normal zamanlarda bir hafta süreyle kiralama talebi olurdu. Ama bu yaz 10, hatta 15 güne kadar çıkacak kiralama süresi. İnsanlar uzun süre evde oturmanın acısını yazın daha çok gezerek çıkarmak isteyecek. Üstelik izole olmayı sürdürerek..” 

 

KİRALAMA FİYATLARI NASIL?

 

Hepimizin en çok merak ettiği şeylerden biri de karavan kiralama fiyatları. Sinan, karavan modellerine göre tüm fiyatları sıralıyor: 

 

“Karavan kiralama ücretleri aydan aya ve aracına göre değişiyor. Otel sistemindeki gibi Temmuz / Ağustos ayları fiyatlar biraz daha yüksek. Üç kişilik campervan tipli aracın yüksek sezonda günlük ücreti 700 lira. Alkoven tip, beş kişilik araçların günlük fiyatı ise 800 lira. Kiralama süresi minimum bir hafta olmalı. 10 gün ve üzeri kiralamalarda indirim yapılıyor. Unutmadan; bizdeki tüm araçlar tam donanımlı. Klima, tente, mutfak ekipmanları, sıcak su, masa, sandalye… Hepsi tüm araçlarımızda mevcut”.

 

YA TUVALET BOZULURSA?

 

Peki karavan tatili herkese göre mi? Hatırlıyorum, bundan on yıl önce Antalya’dan Bodrum’a kadar karavanla gitmiştim. Ve dakika bir gol bir, karavanın tuvaleti bozulmuştu! Sonradan yaptırdık filan ama karavanla tatil yaparken böyle sürprizlere hazırlıklı olmak lazım. 

 

“Elbette” diyor Sinan Bilen, “Evdeki konforu karavanda ararsanız sonu biraz hüsran olabilir. Karavan size konfor veya lüksü vermez, ama özgürlük verir. Önceliği özgürlük ve doğa olan için tuvalet ve duşun pek sorun olacağını düşünmüyorum. İlk kez karavan kiralayan müşterilerimiz tuvalet ve duş olayından biraz korkuyor ama kiralama sonunda hiçbir sorun yaşamadıklarını ve alıştıklarını da iletiyor”. 

HANGİ CAMPINGLER İYİ? 

 

Karavan camping’leri konusunda Avrupa’dan hâlâ çok geride olduğumuzu söylüyor Sinan.

 

“Bunun en büyük sebebi karavan camping’i işletmenin ülkemizde kârlı bir iş olmaması. Buna rağmen Datça’daki Aktur Camping ve Hisarönü’ndeki Altınkum Camping, Avrupa standartlarında hizmet sunmaya başladı. Marketi, çamaşırhanesi, atık su boşaltım sistemleriyle diğerlerinden daha iyi diyebiliriz. Akyaka’daki Orman Camping de fena değil. Ama bu sene camping alanlarının pek tercih edileceğini düşünmüyorum”. 

 

KARAVANLA GÜNEYDE NERELERE GİDİLİR?

 

Sinan Bilen’den bize bir karavan rotası çizmesini istiyorum. 10 günlük, karavanla güney rotası mesela? Bu işle uğraşan biri olarak onun tercihi nasıl yerler olurdu?

“Eğer karavanla tatil yapıyorsam daha ıssız, izole yerleri tercih ederim. Turuma Antalya Adrasan ile başlardım. Harika denizini ve sakin koylarını seviyorum. Bir sonraki durağım Kaş olurdu. Elbette Kaş çok izole bir yer değil, ama sakin koyları mevcut. Daha sonra Ege’ye doğru yola çıkar, Dalaman’daki Sarsala Koyu’na geçerdim. Yolu biraz tıngır mıngır, ama huzurlu bir yerdir. 

Sonraki durağım Datça olurdu. Palamutbükü ve yakınındaki koylar hem karavanla konaklamaya uygun hem de sakin ve izole bölgeler. Yolunu gitmeye üşenmezseniz Knidos burnuna kadar gidebilirsiniz. Şahane günbatımını oradan izlemek için! Son durağım ise Gökova Körfezi’nde, Akyaka’nın biraz ilerisindeki Akbük Koyu olurdu. Sabah erken saatte uyanıp denize girme keyfini orada rahatlıkla yaşamak mümkün”. 

 

UNUTMADAN

Sinan Bilen’in şirketi Bodrum ve İzmir’den de karavan teslimi yapabiliyor. Rezervasyonları www.pampacamper.com sitesi ve instagram hesabı üzerinden alıyor. 

Sinan Bilen çekme karavanlar için BE sınıfı ehliyet gerektiğini hatırlatıyor. Ayrıca çekme karavanları arabayla çekmenin zor olduğunu, özellikle rampa çıkarken ve bozuk yollarda kullanırken sıkıntı yaratabileceğini söylüyor. 

 

Motokaravanlar için ise B sınıfı ehliyet yeterli oluyor. 

bottom of page