top of page
Copenhill_Ehrhorn Hummerston.jpg

Mayıs 2021 | Tasarım | Türkiye

RASMUS ASTRUP

“Doğayı şehirlere taşımaktan başka çaremiz yok”

Yazı | Onur Baştürk

skandinavya’nın önde gelen peyzaj, kentsel tasarım ve mimarlık stüdyolarından biri olan SLA’nın ortağı ve proje direktörü Rasmus Astrup. Sürdürülebilir peyzaj mimarisi, entegre iklim adaptasyonu ve doğa temelli tasarım konusunda uzman olan Astrup, SLA’nın ileri görüşlü peyzaj projelerine liderlik ediyor. Yüzde yüz su dengesiyle ödüllü Novo Nordisk Doğa Parkı, hava temizleyen cepheleriyle Reinvent Paris ve Kopenhag’ın atıktan enerji elde edilen üretim tesisinin çatısına yapılan yemyeşil Copenhill Enerji Santrali ve Kentsel Rekreasyon Alanı, Astrup’un en güncel projeleri arasında.

Yeşilin ön plana çıkarıldığı, hatta başrolde olduğu mimari tasarımlarla artık daha sık karşılaşıyoruz. Binaların çatı alanlarında organik tarım alanları, mini parklar yaratılması... Şehirlerin kullanılmayan atıl bölgelerine parklar ya da yeşili bol geçişler yapılması... Hatta Malezya’daki BiodiverCity gibi yeni baştan inşa edilecek olan ekolojik şehirler. Tüm bunlar sizce yeterli mi? Yoksa “yeşil devrim” henüz başlangıç mı?

Her şeyden önce yeşil sadece bir renk. Bu yüzden “ekolojik” olduğunu duymaktan mutluluk duyuyorum. Çünkü evet, bu sadece başlangıç ve biz o noktadan çok uzağız. Şu anda dünyada çok fazla kriz var ve mevcut odak noktası pandemi üzerinde olsa da, biyoçeşitlilik sorununun hepsinden daha büyük olduğuna ve şehirlerin bunu çözmeye katkıda bulunacağına inanıyorum. Doğayı şehirlere getirdiğimizde, sadece yağmur suyu, kentsel ısı adası ve kirlilik gibi sorunları çözmüş olmayacağız. Farkındalık, refah ve çok önemli sosyal bağlantılar da yaratacağız.

Önümüzdeki on yılda bizi yeşilin arttığı şehirler mi bekliyor? Bu konuda iyimser misiniz?

Şu anda müşterilerimizden çok fazla kentsel alan ve şehir doğasına yönelik talep alıyoruz. Bu kesinlikle bana iyimser bir enerji katıyor! Temelde kentsel alan şehirler için sosyal birleştirici faktördür ya da demokratik temeldir. Kentsel tasarıma yaklaşımımız için her zaman “şehir doğası” terimini daha geniş anlamda kullanıyorum. Çünkü onları sürdürülebilir, dayanıklı ve sağlıklı hale getirmek istiyoruz. Aynı zamanda kentsel kamusal alanın en demokratik yer olduğuna inanıyoruz. Cinsiyete, yaşa ve dine bakmaksızın herkesin eşit olarak buluşabileceği ve etkileşimde bulunabileceği yerler...

POST.png
bottom of page