top of page
the-line-neom-saudi-arabia_dezeen_2364_c

Şubat 2021 | Tasarım | Dünya

Arabasız, caddesiz, akıllı şehir: The Line

Yazı | Mert Çam

Suudi Arabistan denince zihinlerimizde beliren fikirler yakın gelecekte tümden değişeceğe benziyor. Zira Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman (MBS), yakın zamanda kapsamlı bir reform projesi başlattı. MBS, bu reformlar listesiyle ülkesinin imajını olumlu yönde değiştirmeyi amaçlarken ekonomik çeşitlilik, daha iyi yaşam standartları, kültürel gelişim gibi konulara önem vereceğini iddia ediyor. Hatta 35 yılın ardından müze, tiyatro ve sinemaların açılması olumlu yeniliklerin habercisi olmuş Suudi halkı için.

 

NEDEN DEĞİŞİYOR

 

Kuşkusuz bu değişim isteğinin nedeni ülkenin petrole olan bağımlılığını ortadan kaldırmak. Hali hazırda ülkenin en büyük ticari işbirlikçisi olan British Petrol’ün bile yatırımlarını daha az petrolün kullanıldığı bir geleceğe göre planlaması bu adımların ne kadar gerekli olduğunun kanıtı.

 

Sonuç olarak Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai ve Abu Dhabi'de yaptığı gibi ülkenin çehresini değiştirecek birbirinden yenilikçi projeleri peş peşe kamuoyuna sunmaya başladı. Öyle ki, bu projeler tamamlandığında geleceğin sorunlarına da çözüm sağlayacak. Nasıl mı? Araştırmalar gösteriyor ki yakın gelecekte iklim değişikliği, hava kirliliği ve suların yükselmesiyle yaklaşık bir milyar insan yaşayacak yeni yerler aramak zorunda kalacak. Suudi yönetimi bu ihtiyacın bir kısmını karşılamaya aday gibi görünüyor. Çok konuşulan, iddialı “The Line” projesiyle…

 

BİLİM KURGU FİLMLERİNDEKİ GİBİ

 

The Line, “Neom mega-şehri projesi”nin ilk ayağı. Akıllı şehir konseptli bir yerleşim merkezi. İnşaatına bu yıl başlanan projenin toplamda 200 milyar dolara mal olacağı öngörülüyor. Tasarımı ve sunduğu teknolojiyle bilim kurgu filmlerindeki şehirleri andıran The Line’ın özelliklerine gelince…

 

1. İnce bir şerit olarak (170 kilometre uzunluğunda) tasarlanan The Line, doğa dostu bir şehir olacak. Yüzde yüz yeşil enerjiyle işletilecek ve karbondioksit üretmek yerine doğadaki karbondioksitin emilimini sağlayacak bir sistem sunacak.

 

2. İçinde hiçbir şekilde araba, otoyol ve cadde bulunmayacak. Dolayısıyla hava kirliliği, karbondioksit salınımı ve trafik kazaları da olmayacak.

 

3. Tasarımın yüzeyi 170 kilometrelik şerit boyunca uzanan yaşam modülleri şeklinde planlanmış. Bu modüllerde sadece yürüme ve bisiklet yolları, yeşil alanlar, yaşam alanları ve tarım bölgeleri olacak.

 

4. Şehrin uzunluğuna rağmen bulunduğunuz modülde okul, hastane, alışveriş merkezi gibi birçok birim olacağından ihtiyacınız olan her yere birkaç dakikalık bir yürüme mesafesi uzağında olacaksınız.

 

5. Eğer şehrin başka bölgelerine gitmeyi arzu ederseniz yerin altındaki ultra hızlı trenleri, şoförsüz taksileri ya da kendi kendine uçan hava taksilerini kullanabilirsiniz. Bu şekilde şehrin başından sonuna sadece yirmi dakikada ulaşıyor olacaksınız. Şehirde birçok birim yapay zeka ile yönetilecek ve sayısız robotik yardımcı hizmetinizde olacak.

 

6. Proje bitiminde şehirde dünyanın her yerinden bir milyon kişinin yaşayacağı ve şehrin 380 bin kişiye iş imkanı sağlayacağı söyleniyor. Şehir eğer planlandığı gibi tamamlanırsa insanlık tarihinin yapımı en pahalı ve gelişmiş şehri olacak gibi duruyor.

bottom of page