top of page
Ekran Resmi 2023-11-16 23.46.59.png

November 2023 | Art & Culture | Vol 11

BASIM MAGDY

“Pleasure is key to anything I would call art”

Film, resim, fotoğraf ve bazen de hepsini kapsayan sanat çalışmaların var. Bunun nedeni tek bir sanat pratiği sana yetmediği için mi yoksa kendi evrenini sınırsız bir şekilde ifade etme durumu hoşuna gittiği için mi?

Mesele tamamen bu sanat disiplinlerinin her birinin ayrı bir zenginlik ve keşfedilmemiş engin potansiyele sahip olmasıyla ilgili. Bu keşfedilmemiş potansiyel, dünya değiştikçe sürekli değişiyor. Pek çok şeyi sanat olarak görüyorum. Filmlerimin müziklerini bestelemek için saha kayıtları yapmaya başladığımda çevremde olup biten seslerin ayrıntılarını dinlemeye başladım. Bana göre dinlemeye yönelik yeni keşfedilen bu ilgi sanattır. Nadiren yayınlamayı düşündüğüm şiirler yazıyorum, bu da sanatın başka bir türü. Dolayısıyla sanat yapmak için hangi aracı kullandığımın önemli olduğunu düşünmüyorum. Önemli olan fikirlerimi iletmek için doğru ortamı seçmek. Açıkçası yaptığım işten keyif almadan hiçbir şey yaratamam. Zevk, sanat diyebileceğim her şeyin anahtarı!

SONUÇTA KAVGALARIMI SEÇMEYİ ÖĞRENDİM

Tüm çalışmalarınızda ekolojik, teknolojik, siyasi, yani günümüze dair göndermeler var. Bunları yaparken de bilim kurgu unsurlarını ve sözcükleri sıkça kullanıyorsunuz, yanılıyor muyum? Neden özellikle bu ikisi?

Yaşadığımız dünyada her gün gerçeklik olarak algıladığımız, önümüzdeki ekran üzerinde hızla hareket eden sanal bir kaos var. Yarattığım her şeyi kurgu olarak görüyorum. Buna bilim kurgu diyemem, çünkü bu sadece bilimle ya da özellikle bahsettiğiniz herhangi bir şeyle ilgili değil. Daha çok bunların bir arada var olmasının karmaşıklığıyla ilgili. Ya da değil. Gerçeklik algımızı yaratan katmanlarla, bunların nasıl rol değiştirdiğiyle ve koşullar değiştikçe nasıl daha fazla önem kazandığıyla ilgili… Yaptığım her şeyin mutlaka siyasi bir katmanı var, ama eserlerim siyasi işler değil. Bazen mizah var, ama komik değil. Çalışmalarım; zamanın bu döneminde hayatta kalmanın karmaşıklığı ve sanatın buna dair tepkimi -sözlü ve yazılı dilin yapamayacağı bir şekilde- yansıtmama nasıl izin verdiğini bulmamla ilgili…

46 yaşında bir insan ve sanatçı olarak dünyayı hangi yönleriyle anladığınızı ya da anlayamadığınızı merak ediyorum…

Umarım daha fazla olgunlukla sadece değişebilir şeyleri değiştirmeye çalışmam gerektiğine dair bir anlayışa sahip olmuşumdur. Sonuçta kavgalarımı seçmeyi öğrendim. Kişisel düzeyde bile olsa nezaket, samimiyet ve cömertliğin dünyayı değiştirmeye çalışmaktan daha güçlü olduğunu öğrendim. Ve umarım bu, bir sanatçı olarak yaptıklarıma da yansır.

Bu yılki Art Basel Miami’de hangi çalışmalarınızı göreceğiz?

 

Art Basel Miami Beach’in “Nova” bölümünde, Kahire’deki Gypsum Gallery’nin alanında son resimlerimi sergiliyorum. Bu işlerimi umut verici olarak düşünmeyi seviyorum. Pek çok eserim gibi geçmiş, şimdi ve gelecek arasında bir yerde kalan kurgusal durumları tasvir ediyorlar. Bu resimler son zamanlarda düşündüğüm pek çok şeyle, pek çok tarihsel hatayla ve zamanımızda meydana gelen umut verici değişimlere tanıklık edebilmekle ilgili… Ama daha önce belirttiğim gibi, gelecekteki alternatifleri düşünüp yeni yollar keşfetmek amacıyla, gerçekliğin karmaşıklığı ve kurgu öncülüyle katmanlandırılmışlar.

ÇOK FAZLA TANIMLAMA AYNI ZAMANDA BİR LANET VE HAPISHANEDIR!

Sanat yaparken şu anki en büyük motivasyonunuz nedir?

10 yıllık resim, çizim, yerleştirme ve animasyon çalışmalarından sonra yaptığım ilk film olan “Turtles All the Way Down”ı 2010 yılında çekmiştim. Filmde sorduğum en büyük sorulardan biri şuydu: “Evrenin genişlediğini biliyoruz, ama neye doğru genişliyor? Bu genişlemenin dışında sürekli tüketilen ve bilinmeyen varlık nedir?” Sorunuzu yanıtlamak için bunu bir benzetme olarak kullanacağım. Benim için en büyük motivasyon, büyüyen hayal gücümün diğer tarafında olanı keşfetmek! Her resim, film ya da fotoğraf enstalasyonuyla birlikte, hayal gücümün keşfetmeye mecbur hissettiğim yeni, keşfedilmemiş fikirleri ortaya çıkıyor. Bu bir bağımlılık! Hayal gücünün genişlemesi ve onun ötesindekiler dört boyutlu. 4’üncüsü ise değişim ve olgunluğun ana tanığı olan zaman.

Sizi ve eserlerinizi tanımlayan üç özellik nedir?

 

Eserlerimi tanımlamak istemiyorum. Bu benim işim değil, ama aynı zamanda sanat yapmanın amacına da meydan okuyor. Sanat, tanıma meydan okuyan bir dildir. Sanat, kelimelerle ifade edemediklerimizi ifade etmek içindir. Çok fazla tanımlama aynı zamanda bir lanet ve hapishanedir! Var olan anlam, düşünce ve hayal gücünün evrimine tüm kapıları kapatır. Bana gelince… Beni en çok harekete geçiren şeyin merak olduğunu düşünüyorum. Devam etmemi sağlayan şey bu!

Mısır doğumlu sanatçı Basim Magdy, halen İsviçre-Basel’de yaşıyor ve sanat çalışmalarına orada devam ediyor. Tüm işlerinde dünyaya hiciv barındıran bir gözle bakan Magdy; geçmiş, şimdi ve geleceğe ait unsurları tek bir evrende toplayarak gerçeküstü tasvirler yaratıyor. Eserlerinde sprey boyadan kimyasal olarak değiştirilmiş film stoklarına kadar bir dizi alışılmadık malzemeyi kullanan Magdy’nin son resimleri bu yılki Art Basel Miami’nin “Nova” bölümünde gösterilecek.

You have works in cinema, painting, and photography and sometimes works that include all of these. Is this because one art practice is not enough for you, or is it because you enjoy expressing your own universe in an unlimited way?

It’s about the richness and the vast terrain of unexplored potential of every one of those mediums, this unexplored potential changes as the world it exists in is constantly changing. I see a lot of things as art. I started listening to the audio details of what’s around me when I began making field recordings to compose soundtracks for my films. To me, this newly discovered attention to listening is art. I write poetry that I rarely seek to publish, this is another form of art. I don’t think it’s important what medium I use to make art. What’s critical is to choose the right medium to communicate my ideas. Obviously without enjoying what I do, I wouldn’t be able to create anything. Pleasure is key to anything I would call art!

I LEARNED TO CHOOSE MY BATTLES

 

There are references to ecology, technology, politics, in other words, our present day, in all your artworks. As you are making these, you use elements phrases of science fiction and words, am I wrong? Why these two in particular?

There are references to the world I experience every day, what I perceive as reality and what I know is nothing but fast-moving virtual chaos on a glass screen. I see everything I create as fiction. I wouldn’t call it science fiction because it’s not just concerned with science or any of the things you mentioned in particular, it’s more about the complexity of all of this coexisting together – or not. It’s about the layers that create our perception of reality, how they change roles and sometimes gain more relevance as the circumstances change. There’s definitely a layer of politics in everything I do, but it’s not political work. Sometimes there is humor but it’s not comical. My work is about the complexity of being alive in this moment in time and how I find that art allows me to communicate my response to it in a way spoken and written language can’t.

I wonder with what aspects you comprehend and do not comprehend the world as a 46-year-old person and artist…

 

Hopefully with more maturity and a strong understanding that I should only try to change the things that are changeable. I learned to choose my battles and that kindness, sincerity and generosity even if just on a personal level are more powerful that trying to change the world. And I hope this is reflected in what I do as an artist.

Which of your works will we see at this year’s Art Basel Miami?

 

I’m showing recent paintings in a solo booth presented by Gypsum Gallery, Cairo in the Nova Section at Art Basel Miami Beach this December. I like to think of these paintings as hopeful paintings. Like a lot of my work, they depict fictional situations that linger somewhere between the past, present and future. Those paintings are about a lot of things I’ve been thinking about recently, a lot of historical mistakes and being able to witness hopeful change happening in our time. But like I mentioned earlier, they are layered with the complexity of reality and the premise of fiction to explore new avenues for thinking and imagining future alternatives.

TOO MUCH DEFINITION IS ALSO A CURSE AND A PRISON

What is your greatest motivation while doing your artwork at this time?

In 2010 I made “Turtles All the Way Down”, the first film I made after 10 years of working with painting, drawing, installation and animation. One of the biggest questions I asked in the film was, “We know the universe is expanding, but what is it expanding into? What is the unknown entity outside of this expansion that is constantly getting consumed by it?” I will use this as an analogy to answer your question. The greatest motivation for me is exploring what’s on the other side of my growing imagination. With every painting or film or photographic installation, new unexplored ideas emerge that my imagination feels compelled to explore. It’s an addiction. This expansion of the imagination and what’s beyond it is four dimensional, the 4th being time as the main witness of change and maturity.

What are the three characteristics that define you and your artworks?

 

I don’t want to define my artwork, that’s not for me to do but also it defies the purpose of making art. Art is a language that defies definition. Art is meant to express what we can’t communicate with words alone. Too much definition is also a curse and a prison, it closes all doors for the evolution of existing meaning, thought and imagination. As for me, I think the thing that drives me the most is curiosity.

Egyptian-born artist Basim Magdy currently lives in Basel, Switzerland and continues his artwork there. Magdy looks at the world with a satirical eye in all his works; at the sam time, it creates surreal depictions by gathering elements of the past, present and future in a single universe. Using a range of unconventional materials in his works, from spray paint to chemically altered film stocks, Magdy’s latest paintings will be shown in the “Nova” section of this year’s Art Basel Miami.

bottom of page