August 2024 | Urban
ENGLISH BELOW
Türk ‘Dolce Vita’sına özlemle…
words Onur Baştürk
Federico Fellini'nin 60'ların hareketli Roma'sına övgü niteliğindeki La Dolce Vita filmi; sadece cazibe, tutku ve ışıltının damgasını vurduğu İtalyan ruhunun bir tasviri değil, aynı zamanda Akdeniz 'iyi yaşamı'nın modern bir alegorisi olarak bilinir. Fransız yayıncı Assouline, hem o yılların ruhunu yeniden yakalamak hem de Anita Ekberg'in Trevi çeşmesindeki ikonik anından bu yana geçen altmış yılı kutlamak için nefis bir kitap yayınladı. 320 sayfalık “Dolce Vita” isimli kitap, İtalyan yaşam tarzının güzelliğini, tarzını ve zevkini kapsayan fotoğraf ve yazılarla dolu. İtalyan yazar, öğretim görevlisi, küratör ve gazeteci Cesare Cunaccia tarafından derlenen Dolce Vita, Cunaccia'nın lirik giriş yazısı ve özel bir görsel kürasyonuyla okuyucuları İtalya'da bir yolculuğa çıkarıyor ve Dolce Vita mottosunun kökenlerini keşfetme fırsatı sunuyor.
Kitabın sayfaları Maria Callas, Sophia Loren ve Marcello Mastroianni gibi unutulmaz karakterlerle dolu. Ferdinando Scianna ve Bruno Barbey gibi fotoğrafçılar, Emilia-Romagna'dan Roma'ya, Napoli'den Sicilya'ya kadar İtalyan ruhunu belgeleyen fotoğraflarında Dolce Vita’nın özünü mükemmel bir şekilde yakalamış.
İşte hem bu kitabın çıkışını kutlamak hem de “Dolce Vita” ruhunu bir kez daha hissedebilmek için Bodrum’daki Villa Maça Kızı’nda Garanti BBVA'nın Türkiye'deki öncelikli temsilcisi olduğu American Express'in bir etkinliği yapıldı. Assouline Türkiye iş birliğiyle gerçekleşen American Express Dolce Vita partisine gelmeden önce eski Türkiye’nin Türk Dolce Vita zamanlarına özlemlerimi sunmamak kaçınılmazdı. 60’ların sonu, en çok da 70’lere denk gelen, hatta belki 80’leri de gayet içine katabileceğimiz Türk Dolce Vita’sı; dönemin tüm siyasi çalkantılarına rağmen samimi, eğlenceli ve masummuş. Ruhunu hepten kaybetmiş ve insanların birbirine tahammülünün artık sıfırlandığı yeni Türkiye’den geçmişe bakınca en azından görünen bu… Nasıl olmasın ki? Misal: Eventin yapılacağı Villa Maça Kızı’na giderken Mandarin’in yeni villa inşaatının içinden geçmek zorunda kaldım. Sonra karşıya baktım, orası da Bulgari Otel inşaatı. Türk Dolce Vita’sının simgesi Bodrum artık zengin Arap, Rus, Kazak ve Azeri müşterinin zevkine göre şekillenen bir yer. Kimliği yok. Özü kalmadı…
Yine de umutluyum, Fellini’nin dediği gibi, “Son yoktur. Başlangıç yoktur. Sadece yaşamın sonsuz tutkusu vardır”.
Ve o tutku her zaman bir yerlerden mutlaka çıkar geri gelir!
Longing for the Turkish 'Dolce Vita'...
Federico Fellini's La Dolce Vita, his ode to the vibrant Rome of the '60s, is known not only as a depiction of the Italian psyche marked by glamour, passion, and glitz, but also as a modern allegory of the Mediterranean "good life”. French publisher Assouline has published an exquisite book celebrating six decades since Anita Ekberg's iconic moment at the Trevi Fountain. The 320-page "Dolce Vita" is filled with photographs and essays that capture the beauty, style and taste of the Italian way of life. Compiled by Italian author, lecturer, curator, and journalist Cesare Cunaccia, Dolce Vita takes readers on a journey through Italy and explores the origins of the Dolce Vita motto through Cunaccia's lyrical introduction and special visual curation.
The pages are filled with unforgettable characters such as Maria Callas, Sophia Loren, and Marcello Mastroianni. Photographers such as Ferdinando Scianna and Bruno Barbey have perfectly captured the essence of Dolce Vita, documenting the Italian soul from Emilia-Romagna to Rome, from Naples to Sicily.
To celebrate the release of the book and to relive the spirit of Dolce Vita, an event was held at Villa Maça Kızı in Bodrum. Before coming to the American Express Dolce Vita Party organized in collaboration with Assouline Turkey, it was inevitable not to long for the Turkish Dolce Vita times of old Turkey. The Turkish Dolce Vita of the late 60's, most of the 70's and maybe even the 80's was sincere, fun and innocent despite all the political turmoil of the time. This is what we see when we look back from the new Turkey, a country that has lost its soul and where people no longer tolerate each other... How could it not be?
For example: On my way to Villa Maça Kızı, where the event was to take place, I had to pass the construction site of the new Mandarin villas. Then I looked over and there was the construction of the Bulgari Hotel. Bodrum, the symbol of the Turkish dolce vita, is now a place shaped according to the tastes of rich Arab, Russian, Kazakh and Azeri clients. It has no identity. It has no essence anymore...
Still, I am hopeful, as Fellini said, "There is no end. There is no beginning. There is only the eternal passion of life”.
And yes, this passion always comes from somewhere!