Mayıs 2021 | İnsan | Türkiye
BU BİR LUCID DREAM REHBERİDİR
Aynı rüyada buluşmaya hazır mısınız?
Yazı | Sibel İpek
Rüya görürken onun rüya olduğunun farkında olmak, hatta bir adım öteye giderek o rüyayı kontrol etmenin adı Lucid Dreams; yani bilinçli rüyalar. Bilinçli rüyanın normal rüyadan farkı şu: Bilinçli rüyaya geçtiğimizde bilincimiz uyanıyor ve rüya içinde olduğunu fark ediyor. Yani bilinç ve bilinçaltı aynı anda devreye girmiş oluyor. Normal rüyada ise benliğimizin farkındalığı kapalı. Yani kesinlikle rüyada olduğunun farkında olmaksızın bilinçaltının sürüklediği tünellerde serbest gezintide... İşte bu yüzden rüyalarımızdaki durumları genelde hayal meyal hatırlıyoruz.
352 RÜYANIN ORTAK ÖZELLİĞİNDEN YOLA ÇIKTI
Lucid Dreams kavramı ilk kez 1913 yılında Hollandalı psikiyatrist Frederic Van Edeen tarafından “A Study of Dreams” adlı makalede ortaya atılmış. Van Edeen, 1898’ten 1912’ye kadar rüyalarını kaydetmiş ve rüyalarının 352 tanesinin ortak özelliklerinden yola çıkarak bunlara bilinçli rüyalar adını vermiş. Rüyalar üzerine çalışan çoğu bilim insanının aksine Edeen, rüyaların uyanmaya yakın görüldüğü fikrine de karşı çıkıyor. Özellikle bilinçli rüyaların uykunun en derin anında görüldüğünden bahsediyor.
BİLİNÇLİ RÜYA GÖRMEK İÇİN KILAVUZ
Diyelim ki bilinçli rüya görmeye niyet ettiniz. Yapmanız gerekenler aslında zor değil. Öncelikle…
- Başucunuza bir kalem ve kâğıt koymalısınız, ki uyanınca mutlaka not alın. Böylece tekrar eden benzer rüyalar görüyorsanız, bunu bilincinize kaydetmiş olacaksınız. Aynı rüyayı görmeye başladığınızda “Bu bir rüya” demeniz böylece kolaylaşacak.
- Rüyaya girmeden önce mutlaka bir obje ya da renk belirleyin. Belirlediğiniz şeyi gördüğünüzde yine rüyada olduğunuzu anlayacaksınız!
- İnanmak önemli. Uyumadan önce kendinizi Lucid rüya göreceğinize şartlamalısınız ve hatta belirli bir hayal kurarak uykuya dalmalısınız, ki hayaliniz rüyanıza dönüşebilsin.
- Dış uyarıcılar her zaman yardımcı olur. Örneğin bir koku ya da ses… Uyumanıza yardımcı olan bir ses rüyada da devam ettiğinde yine rüyada olduğunuzu size hatırlatacak.
- Rüya esnasında uyandıysanız ve rüyanıza devam etmek istiyorsanız tekrar bu düşüncelerle uykuya dalın. Gördüğünüz şeyin artık rüya olduğunu bildiğiniz için kontrol sizin elinize geçmiş demektir.
YOKSA ONEIRONAUT MUSUNUZ?
Bir kez rüyayı kontrol ettikten sonra bu bağımlık da yapabilir. Çünkü rüyanızda istediğiniz her şeyi, üstelik rüyada olduğunuzun bilinciyle, yapmakta özgürsünüz. İsterseniz bir kuş gibi uçabilir, balık gibi yüzebilir, isterseniz hayranı olduğunuz kişiyle büyük aşk yaşayabilir, oradan da Mars’a giden ilk insan olabilirsiniz!
Belli ki pek çok insan bunu istiyor, deniyor ancak sadece yüzde 20 gibi az sayıda insan bunu bunu başarabiliyor. Bu insanlara verilen özel bir isim bile var: Oneironaut. Latince kökenli bu İngilizce kelime “rüya seyyahı” anlamına geliyor.
ROBERT WAGGONER’IN TAVSİYELERİ
Bilinçli rüya konusunda uzman olan Robert Waggoner, “Lucid Dreaming: Gateway to the Inner Self” kitabında bu yola gireceklere şu tavsiyelerde bulunuyor:
- Sadece eğlenebilirsiniz. Çünkü rüyanızda istediğiniz fanteziyi gerçekmiş gibi yaşayabilirsiniz.
- Mevcut bazı psikolojik problemleri, anksiyete sorunlarını ve hatta travmaları tedavi edebilirsiniz. Örneğin yükseklik korkusu ya da toplum önünde konuşma fobisi olan biri, rüyalarında bunu defalarca prova ederse travmalarından kurtulabiliyor.
- Başka bir faydası ise içinizdeki yaratıcılığı tetiklemesi. Mesela bilinçli rüyaya geçtiğinizde “Evimin duvarını mümkün olabilecek en harika sanat eserine dönüştüreceğim” diye telkinde bulunarak bu niyetin gerçek olmasını sağlayabilirsiniz.
- Bilinçli rüya görerek bazı özelliklerinizi geliştirmeniz de mümkün. Mesela Alman bir öğrencinin mezun olabilmek için yüzme dersleri alması gerekiyordu. Aslında korkunç bir yüzücüydü, dahası sudan da korkuyor. Ama iyi bir lucid dreamer olduğu için her bilinçli rüyasını yüzme provasına dönüştürdü ve korkusunu yendi. Hatta mezun olabilecek derecede iyi bir yüzücü haline geldi. Profesyonel sporcuların da bu yöntemi kullanarak kendilerini geliştirdiklerine dair pek çok hikâye mevcut.
- Bilinçli rüyada karşılaştığınız bir korku ya da gölge -Carl Jung’a göre görmezden gelmeyi tercih ettiğiniz tarafınızı temsil ediyor- aslında çözümlenmesi gereken bir endişeniz. Bilinçli rüyayı bu endişeyi çözmek için bir fırsata dönüştürmek de gayet mümkün.
M TEORİSİNE GÖRE 11 BOYUT VAR
Günümüzdeki en mevcut güncel teori olan “M Teorisi”ne göre ise evren toplam 11 boyutlu. Varolan tüm atom zerrecikleri de birbirleriyle bağlantı halinde. Teoriye göre kendi farklı versiyonlarımızın yaşadığı ve yaşamadığı sonsuz sayıda paralel evren var. Tüm bu paralel evrenler 11 boyutlu evrende hareket halindeler. Yani sicim teorisine ilave bir boyut ekleyerek aslında kuantum dünyasının keşfinden beri aranan “Theory of Everything”e en yakın yanıtı şu anda M teorisi veriyor.
Düşünsenize; gece uyurken birbiriyle iletişim halinde olan bu atom parçacıklarını farklı versiyonlarımız üzerinden ortak bilinçte hareket ettirmeyi başarabilsek, kim bilir şu anda dünya nasıl bir yer olurdu?