top of page
Animal_Shelter.jpg

Ağustos 2021 | Tasarım | Dünya

Designnobis’den sürdürülebilir 6 proje

Yazı | Oktay Tutuş

Designnobis tasarım ofisi, kurucusu Prof. Dr. Hakan Gürsu önderliğinde, sürdürülebilirlik konusunda Türkiye’de en erken çalışmaları yapanlardan. Bugüne dek 200’e yakın ödüle layık görülen pek çok tasarımı bulunan firma, minimum ayak izine sahip ve maksimum katma değerli tasarımlara imza atıyor. Yakın zamanda yaptıkları altı tasarımı bizzat Hakan Gürsu’dan dinleyelim.

1. ANIMAL SHELTER

Animal Shelter atık PET şişeleri hayvanlar için bir barınağa dönüştüren, sürdürülebilir, ‘kendin yap’ bir ürün. Akıllı tasarımı sayesinde, ev-sokak hayvanları ya da vahşi hayvanlar için kolaylıkla herkes kurup kullanabilir. Set, suntadan yapılmış bir taban ve tavan parçası ile şişeleri yerleştirmek için oluklu tasarlanmış iç plastik parçalardan oluşuyor. İçi perlit malzemeyle doldurulmuş PET şişeler barınak için duvar işlevi görüyor. Kurulumu yapıldıktan sonra barınak strüktürel ve dekoratif amaçlarla iple bağlanıyor. İsteğe bağlı olarak diğer bir ip parçası da kolay taşıma için sap amacıyla kullanılabilir. 21 parça atık PET şişeden oluşan Animal Shelter, hayvanlar için güvenli bir sığınak sunarken yeniden kullanım ve sürdürülebilirliği de teşvik eder.

3. AQUA TRAP

AquaTrap, yağmur suyunu toplayarak içerde hapseden, düşük maliyetli, basit, plastik bir membran sistemi ile çalışır. Sistem, varolan suyu en etkili şekilde kullanarak kaynak ihtiyacını azaltır. Kurak iklimler için ya da ilerde kısıtlı ve kısa süreli yağmur alacak bölgeler için günlerce kendine yetebilen, sürdürülebilir bir sistemdir.

5. D-ECO BRICK

 

Fikir çok basit ve anlaşılır. Düşündük ki, 4-6 adet plastik atık toplanıp çok basit bir kalıp sistemine konulsa her biri kolaylıkla üç boyutlu tuğla sistemleri oluşturabilir. Bu sistemlerle de kullanıcılar, karbon ayak izlerini düşürmek için daha fazla yeşil duvar ve bahçe oluşturabilir. Sistemde dört adet kullanılmış kapak ve sunta kalıp tabanı bulunmaktadır. Herkes daha yeşil bir ortam yaratmak için D-Eco tuğlalar ve bitkilerle duvarlarda ve avlularda ve küçük havuz tabanlarında D-Eco düzenlemesi yapabilir.

2. PET-TREE

Pet-Tree, kullanılmış PET şişelerlle oluşturulmuş çevreci bir dikey sistem. Tasarım, plastik PET şişelerin ağaç benzeri bir geometride dikey yerleşiminden oluşuyor. Sistem, damla sulama kullanan yenilikçi su döngüsü sayesinde suyu verimli kullanır ve yağmur suyunu da toplayarak hiçbir damlayı boşa harcamaz. Çoklu kullanımda dar alanda yüksek miktarda tarım olanağı sağlayarak günümüz seralarına dikey ve düşük maliyetli bir alternatif oluştururken, şehir kullanıcısının da evde organik sebze meyve yetiştirmesine olanak sağlıyor.

4. PEBBLE

 

İç ve yarı kapalı mekanlar için tasarlanan elektrikli ısıtıcı Pebble, ısıyı yaymak için doğal taşları kullanıyor. Bu sağlıklı ısıtma yöntemiyle hava kurumuyor. Çünkü tasarımda kullanılan yassı dere taşları ve tamburlanmış taşlar, hem yüzey alanını genişletir hem de nefes alabilir yapıda olmaları sayesinde buhar alışverişini sağlar. Banyo ve nemli alanlarda da kullanılabilen Pebble, yakıcı alana sahip olmayışı ile güvenlidir.

6. LIVING POTS

 

Endüstriyel ahşap işlemeden elde edilen hurda parçaları kullanan bir ünite. Özellikle mantar yetiştiriciliğinde rutubeti için konvansiyonel dilimlenmiş tomruklar kullanılıyor. Onlar yerine bu ünite, ağaçların kesilmesini engellerken aynı oranda avantaj da sağlar. Basit bükülmüş metal parçalar ve hurda kütük parçalarından yapılan bu birim, düz paketlidir ve kolayca monte edilebilir. Enerji ve alan verimliliği sağlayan, hem kişisel hem de endüstriyel kullanıma uygun yaşayan bir saksı.

 

designnobis.com.tr

bottom of page