Şubat 2021 | Stil | Dünya
ORIGYN
Sahte ürünü yakalayan aplikasyon
Yazı | Oktay Tutuş
Her gün aplikasyonların onlarcasını indirip sonra unutuyor, “sosyal” ilintili olmayanları da telefonumuzun hafızasında bir çentik olarak görüyoruz. “En kısa zamanda silinecekler” listesinde bir çentik…
Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Bana sorarsanız, çoğu aplikasyon birbirinin tekrarı. Ayrıca elle tutulur bir şey sunmuyorlar. Haliyle doğal bir elemeye maruz kalıyorlar. Bunun için teknoloji delisi olmamıza gerek yok. Cep telefonları ve hayatımızı çileye dönüştüren uygulamalarla geçirdiğimiz yıllar, bu korumacı içgüdüsel yönümüzü iyice sivriltmiş olmalı. İzninizle buna, evrimin hayatımızı sorunlu hale getirip bizi sinir hastası eden uygulama ve teknolojilere yanıtı demek istiyorum.
Uygulamalara karşı tavrımı “yeni uygulamaları hemen indirip kullanan” birisi olarak tanımlayamam, bu doğru. Ancak size bahsedeceğim ORIGYN isimli uygulama bahsettiklerimden tamamen ayrı. Eğer doğru evrimleşir ve herkes tarafından kullanılırsa lüks ürünlerin alımı, satımı ve devri gibi süreçleri çok kolaylaştıracak.
ÜÇ SANİYEDE GERÇEK OLUP OLMADIĞINI SÖYLEYECEK
Vincent Perriard, Mike Schwartz ve Gian Bochsler isimli üç aklıevvelin kurduğu ORIGYN şimdilik lüks mekanik saatlerle işe başladı. Yakında mücevher, deri aksesuar (özellikle de çanta) ve hatta sanat eseri gibi pahada yüksek değere sahip hemen her şeyin, gerçek mi yoksa amiyane tabirle çakma mı olduklarını anlamak için sadece bir fotoğrafını çekmek yetecek. Blockchain, yapay zeka ve makine öğrenmesi destekli ORIGYN size cevabı üç saniyede söyleyecek!
Kulağa nasıl geliyor? Gerçeküstü değil mi? O zaman henüz duymadığınız ve malaesef gerçek olup da etkisi gerçeküstü hissettiren şu bilgileri de dinleyin.
Her yıl tüm dünyada üretilen sahte saat sayısı tam 40 milyon adet. Bu 40 milyon saatin içerisinde 1 milyon 600 bin kadarı ise ‘süper çakma’ olarak adlandırılıyor. Yani gerçek mi sahte mi anlamamıza pek imkân yok. İşte bu sahte ürünlerin toplam pazardan aldıkları pay her yıl 224 milyon dolar.
Kurdukları vakıf aracılığıyla saatçilik endüstrisinin seçkin oyuncularının pazar payından her yıl bu parayı alan sahte ürünleri tespit edecek uygulamaları ORIGYN’i geçtiğimiz sonbaharda tanıtan üç kişiden birisi olan Vincent Perriard, bu ulvi uygulamayı ve gelecek planlarını şöyle anlatıyor.
SONBAHAR 2021’DE SATIŞA SUNULACAK
Teknolojiniz benzersiz ve harika. Ancak uygulamanızın büyümesi gerekiyor ve anladığım kadarıyla saat firmalarının çabalarına ihtiyacı var. Uygulamanızı bu yıl yayınlamayı planlıyorsunuz ,ancak olgunlaşması ne kadar zaman alacak?
Şu anda dünyanın en önemli saat şirketleriyle sistemi geliştiriyoruz ve bir saatin kimliğini doğrulayacak uygulamamız sonbahar 2021'de satışa sunulacak. Saat endüstrisinin en iyi oyuncuları ile geliştirmeyi tamamlama aşamasındayız. Biz saatlerin sadece montajı yapılırken fotoğraflarını çekiyoruz. Teknolojimiz müdahaleci değil ve istenildiğinde hızlı bir şekilde yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekmeye başlayabiliriz.
Yakın gelecekte uygulamanızın diğer kimlik doğrulama uygulamaları veya sistemleri arasında büyük bir oyuncu olacağını düşünüyor musunuz?
Umut ediyoruz. Tüm büyük oyuncuların sistemi kullanmasını istiyoruz. ORIGYN kâr amacı gütmeyen bir vakıf ve bu nedenle en iyi oyuncuları onu kullanmaya ikna etme şansına sahibiz.
Hepimizin bildiği gibi ürünlerin doğrulanması lüks piyasanın anahtarı Uygulamanızın geleceği ne olacak? Lüks pazarın farklı alanlarına onu uyarlayabilir misiniz? Örneğin deri aksesuar ya da mücevherler için de kullanılabilir mi?
Evet, bunu zaten mücevher ve deri ürünler (lüks çantalar) ve sanat eserleri pazarı için geliştiriyoruz. Çok değerli olan her öğe için uyarlanabilir.
Uygulamanızın bize doğruları söylediğinden ve her zaman doğru olduğundan nasıl emin olabiliriz? Herhangi bir şekilde hacklenebilir mi?
Hayır, çünkü saatinizin 1 cm2’lik yüksek çözünürlüklü bir fotoğrafını çekip uygulamaya yüklediğinizde sistem 1.000'den fazla farklı noktayı baz alarak değerlendiriyor. Bunu dilerseniz bir yıl, beş yıl sonra ve hatta 10 yıl sonra karşılaştırdığınızda da sistem aynı şekilde işliyor ve insan gözüne fark atıyor. Bu kesin. Karşılaştırmamız matematikseldir. Sahte ürün üretenler için game over!