top of page
Ekran Resmi 2024-01-11 01.00.58.png

January 2024 | Art & Culture

TR Below

EQUAL BODIES of 

CHLOE ROSSER

from VOL-9

Naked human bodies placed in empty rooms positioned like statues. It doesn't matter their gender, age, body shape or skin color. All equal. Photographer Chloe Rosser's 74 photographs in her first book “Form & Function” subvert the idea of nudity and challenge the mainstream understanding of body image by capturing the fluidity of gender and identity.

 

Can you describe yourself as you see yourself? 

 

I grew up in London. On my father’s side I’m English and on my mother’s I’m Polish. Before I studied photography, I began a degree in physics and philosophy. My work has definitely been shaped by my life. I’m interested in how people’s bodies work, both when static and in motion. As well as how our relationship with the body changes over time. Being inclusive and treating people fairly is very important to me. As is making sure I’m constantly learning and exploring. 

 

Your work of “Form&Function” where you portray human bodies, tell us the story behind it.

 

“Form&Function” looks at our complicated relationship with the human body, as not only a symbol in culture, but also on a personal level. I’m taking what should be intimately familiar, and turning it into strange, foreign sculptures. They become almost inhuman, but if you look closely you can find moments where human actions have taken place. On one figure, you can see a red mark from a recent scratch, on another the impression left by underwear is visible on the skin.

 

We could see all kinds of body figures, slim, overweight, skinny and all… Is this a protest to the beauty standards where everybody has to be beautiful in the same way nowadays?

 

Yes, absolutely! It’s important to show realistic bodies of normal people and especially to show these different bodies on equal terms. Many of the people I work with warn me that they’re not flexible, but when I’m photographing them, I’m still able to make wonderfully strange shapes with them. I’ve also worked with people who range from age 20 up to age 70, but it’s hard to tell what age people are from these images.

I TRY TO DESEXUALISE MY FIGURES 

 

Also you photograph male, female, transgender and gender fluid people. Was this on purpose to grab attention towards gender equality ?

 

Yes it was. I wanted to make sure to include people from a range of genders because that reflects how people are. I find it so interesting that often the first thing viewers do is try to figure out the gender, age or race of the figures in these images. And that they often get it wrong. I’m not making fun of people for this, but rather pointing out that you can’t tell everything that you might think you can from looking at someone’s skin. It’s also important to me not to explain who’s who in the images, but to let that be ambiguous.

 

Where is ‘sex’ in your philosophy of creating your art? Considering nude bodies is the attention of the art.

 

I try to desexualise my figures. I’m not interested in sexual attraction here. I’m more much intent on looking at human flesh as a malleable building block. If they’re desexualised then the figures are freed from the critical side that also comes with that kind of gaze.

 

Can you explain the surroundings of the F&F photos? All photos are shot in an empty room with no items and clothing. As if it's meant to be void.

 

The spaces I use are usually homes or lived in spaces, sometimes the homes of the models themselves. I strip them bare so that they become anonymous, but I like to capture the marks on the walls and floors. These show that the spaces are used and lived in, just like how marks and scars on the skin show that the body is lived in. 

 

Can you explain why you choose human bodies to portray and the abstracted shapes of the people you shoot? Is there a story behind?

 

The human body is one of the most intimate subjects for imagery, and using actual human flesh that has not been digitally altered is what gives my images their strength. I hide identifying features such as the head, hands and hair, so that you can’t make the usual assumptions or judgements that you would when looking at a portrait of a person. This allows you to approach the figure as a sculpture rather than an individual.

CHLOE ROSSER'IN

EŞİT BEDENLERİ

Heykel gibi konumlandırılmış, boş odalara yerleştirilmiş çıplak insan vücutları. Cinsiyetleri, yaşları, beden şekilleri ya da ten renklerinin önemi yok. Hepsi eşit. Fotoğraf sanatçısı Chloe Rosser’ın ilk kitabı “Form&Function”daki 74 fotoğrafı, çıplaklık fikrini alt üst ediyor ve cinsiyetle kimliğin akışkanlığını yakalayarak ana akım beden imajı anlayışına meydan okuyor.

 

Kendini senin gözünden tanıtır mısın? 

 

Londra'da büyüdüm. Babam İngiliz, anne tarafım Polonyalı. Fotoğraf eğitimi almadan önce fizik ve felsefe okudum. İşim kesinlikle hayatım tarafından şekillendirildi. İnsanların bedenlerinin hem statik hem de hareket halindeyken nasıl çalıştığıyla ilgileniyordum. Aynı zamanda bedenle olan ilişkimizin zaman içinde nasıl değiştiğini de… Benim için kapsayıcı olmak ve insanlara adil davranmak çok önemli. Sürekli öğrendiğimden ve keşfettiğimden emin olmak gibi! 

 

Form&Function'da insan bedenlerini fotoğraflıyorsun. Çalışmanın hikâyesini anlatır mısın?

 

“Form&Function” insan vücuduyla olan karmaşık ilişkimize yalnızca bir sembol olarak değil, aynı zamanda kişisel düzeyde bakıyor. Yakından tanıdık olması gerekenleri alıp garip, yabancı heykellere dönüştürüyorum. Neredeyse insanlık dışı hale geliyorlar! Ancak yakından bakarsanız, insan eylemlerinin gerçekleştiği anları bulabilirsiniz. Bir figürde, yakın zamanda gerçekleşmiş bir çizikten kırmızı bir iz görebilirsiniz. Bir diğerinde iç çamaşırın bıraktığı iz cildinde görülebilir.

 

Çalışmalarında zayıf, sportif, kilolu ve daha birçok beden tanımlamasını yansıtıyorsun. Bu tavrın günümüzdeki herkesin aynı standartta olmasını bekleyen güzellik anlayışına karşı bir protesto mu?

 

Evet, kesinlikle! Normal insanların bedenlerini eşit şartlarda göstermek önemli. Birlikte çalıştığım insanların çoğu esnek olmadıkları konusunda beni uyarıyor, ama onları fotoğrafladığımda ortaya çok harika ve tuhaf şekiller çıkıyor. Ayrıca 20 ila 70 yaş aralığındaki insanlarla çalıştım. Fotoğraflara bakınca hangi insanın kaç yaşında olduğunu söylemeniz çok zor.

FİGÜRLERİ CİNSİYETSİZLEŞTİRİYORUM

 

Aynı zamanda kadın, erkek, trans birey, ‘gender fluid’ bireyler gibi toplumun her kesiminden insanlarla çalışıyorsun. Bu durum cinsiyet eşitliğine bir gönderme mi?

 

Evet, her insanı dahil ettiğimden emin olmak istedim. Çünkü bu, insanların nasıl olduğunu yansıtıyor. Bunu ilginç buluyorum. Çünkü çoğu zaman izleyicinin yaptığı ilk şey, bu görüntülerdeki figürlerin cinsiyetini, yaşını ya da ırkını anlamaya çalışmak oluyor. Çoğu zaman da yanlış anlıyorlar! Birinin tenine bakarak bunun söylenmeyeceğine dikkat çekiyorum. Ayrıca görüntülerde kimin kim olduğunun belirsiz olması benim için önemli.

 

Çalışmalarının odak noktası çıplak bedenler. Seks olgusunun felsefendeki yeri nedir?

 

Figürlerimi cinsiyetsizleştirmeye çalışıyorum. Cinsel çekicilikle ilgilenmiyorum. Daha çok insan bedenine şekillendirilebilir bir yapı taşı olarak bakmaya niyetliyim.

 

Form&Function projendeki tüm fotoğraflarda sanki bir boşluğu simgeler gibi eşyasız, boş ve sade ortamları tercih ediyorsun. Neden?

 

Kullandığım mekanlar genellikle evler. İsimsiz olmaları için onları soyuyorum, ama duvar ve zemindeki işaretleri yakalamayı seviyorum. Bunlar, tıpkı derideki iz ve izlerin vücudun içinde yaşadığını gösterdiği gibi, mekanların kullanıldığını ve içinde yaşanıldığını gösteriyor.

 

Alışılmadık formdaki çıplak bedenleri işliyorsun. Bu tavrını açıklayabilir misin?

 

İnsan bedeni imgeleme için en mahrem konulardan biri ve dijital olarak değiştirilmemiş gerçek insan etini kullanmak imgelerime güç veren şey.

Baş, eller ve saç gibi tanımlayıcı özellikleri saklıyorum. Böylece bir kişinin portresine bakarken yaptığınız olağan varsayımları ya da yargıları yapamıyorsunuz. Bu, figüre bir bireyden ziyade bir heykel olarak yaklaşmanızı sağlıyor.

bottom of page